. Ma Ervin napja van.
Interjú Ilauszki Tibor rendőr őrnaggyal
2011-05-04 20:35:50
Interjú Ilauszki Tibor rendőr őrnaggyal

Interjú Ilauszki Tibor rendőr őrnaggyal

Ilauszki Tibor rendőr őrnaggyal, az ORFK Dunakeszi Oktatási Központ kiemelt főreferensével beszélgettünk a helyi „Nyílt nap” alkalmából kábítószer kereső kutyákról, vezetőikről és Józsefről.

 

- Milyen múltra tekint vissza az ORFK Oktatási Igazgatóságának Dunakeszin található Kutyavezető-képző Központja?

 

- Több mint hatvan éves múltra tekint vissza  Magyarországon a kutyás képzés. Nagyon nagy nemzetközi híre van az iskolánknak, most jelenleg ORFK Dunakeszi Oktatási Központ néven üzemelünk. Itt nem csak szolgálati kutyák képzése folyik, hanem bűnügyi-technikus képzés, valamint minden olyan speciális képzés, ami a rendőri alapképzésre ráépül, és ez többnyire itt folyik az intézményünkben.

 

- Ez az ötödik alkalom, hogy megrendezésre kerül a „Nyílt nap”. Milyen megfontolásból indították útjára ezt a hagyományt, hogy óvodásokat, iskolásokat látnak vendégül?

 

- Nagyon sok megkeresés érkezik az iskolához, melyben különböző kutyabemutatókat kérnek tőlünk mindenféle rendezvényen. Ezeknek a felkéréseknek megpróbálunk minél többször eleget tenni, de ha minden megkeresésnek megpróbálnánk megfelelni, akkor még egy oktatási központot létre kellene hozni. Így jött az ötlet, hogy csináljunk egy nyílt napot. Itt nyílván nagyobb létszámban tudunk bemutatót tartani.

 

- Ez létszámilag mit jelent ilyenkor ez alatt a két nap alatt, mennyi gyermek látja a bemutatókat?

 

- Több száz, vagy akár ezer is. Nagyon sok helyről érkeznek hozzánk, busszal hozzák a gyerekeket  Vácról, Kistarcsáról, Gödöllőről, Budapestről és természetesen Dunakesziről is. A magánemberek, civilek is meghívásra érkeznek, mivel ez egy szigorúan őrzött rendőrségi objektum, így a ki- beléptetésnek vannak szabályai és ezért volt szükség arra, hogy előre pontosan leegyeztessük ki, melyik csoporttal érkezik. De ettől függetlenül természetesen nem zárkózunk el az egyéb bemutatóktól sem. Most is voltunk a közelmúltban egy bemutatón, egy németjuhász kutya fajta mentőegyesület szervezett egy kutyás napot, ahol nagyon sok híres fellépő volt, akik a kutyák örökbefogadása mellé álltak. Nagyon sok kutyus került így gazdihoz és tőlünk is a leselejtezett rendőrkutyákat kiadtunk gazdinak, valamint ott is csináltunk rendőrkutya bemutatót, ezzel is megpróbáltunk hozzájárulni a rendezvényhez.

 

- Mit jelent az, hogy leselejteznek egy rendőrkutyát?

 

- Ahhoz, hogy egy ebből szolgálati kutya legyen, nagyon sok szigorú szempontrendszer alapján vizsgáljuk őket. Van viszont olyan, hogy a kutya úgy „dönt” mégsem akar szolgálati kutya lenni, mert csak egy egyszerű példa: fél a lövéstől. Ez már kizáró ok, és őket le kell selejteznünk, de ettől függetlenül ők még teljesen egészséges kutyák, családi kutyaként tökéletesen tudnak akár tíz-tizenöt évig is élni.

 

- Őket kiadják magánembereknek?

 

- Gyakorlatilag igen, mert nincs értelme, hogy tovább tartsuk itt a bokszokban őket, csak azért, hogy itt legyenek. Sajnos sokan támadnak minket, hogy miért így tartjuk a kutyáinkat, mert tény, hogy nem túl nagyok a bokszok, de a kutyák nagyon jól érzik így magukat, hiszen a boksz nem az életterük, hanem arra szolgál, hogy pihenjenek. Ezek a kutyák minden nap dolgoznak, mozgásigényük ki van elégítve, így gyakorlatilag a munka végeztével annyira fáradtak, hogy örülnek, hogy pihenhetnek.

 

- Egy kábítószer kereső kutya hány évig láthat el szolgálatot?

 

- Gyakorlatilag addig, amíg a szigorú kritérium rendszernek megfelel, amíg az egészségi állapota engedi és ameddig érvényes minősítést tud szerezni a kutya, addig maradhat állományban. De természetesen van egy korhatár, ez a kutyáknál kilenc évre tehető, amikor a kutyavezető kérésére nyugdíjazzuk a kutyát. Ők többnyire, akik így kerülnek selejtezésre, hogy egy egész életet ledolgoztak a kutyavezető mellett, többnyire a kutyavezetők családi házában a kertben boldogan kergetheti a verebeket és élvezhetik nyugdíjas éveiket vigyázva a családra. Ha erre nincsen lehetőség, ami nagyon kevés esetben fordul elő, akkor a vezető családjában helyezzük el a kutyust, legvégső esetben örökbe adjuk valami nagyon-nagyon jó helyre.

 

- Mi történik, ha a gazdi megy előbb nyugdíjba?

 

-  Ez egy nagyon érdekes kérdés. Ha a kutya még fiatal, akkor lehetőség van arra, hogy megszokjon egy új gazdit, akivel újra le kell vizsgáznia, ha már idősebb akkor általában leszoktuk selejtezni és akkor megtartja a kutyavezető.

 

- Egy kábítószer kereső kutya terepen mindig sikeres?

 

- Úgy gondolom, hogy igen. Ami alapján mérjük, hogy ha van egy kutyaalkalmazás, akkor azt szoktuk mondani, hogy eredményes helyszín akkor van, ha előkerült a kábítószer, bár a helyszínről akkor is eredményesen tér vissza a páros, hogy abban az adott helységben nincsen kábítószer és kizárta annak jelenlétét, akkor is eredményes helyszínnek minősül. Volt egy nagy helyszín, egy 6000 négyzetméteres háromszintes mélygarázs, arról volt információ, hogy nagy mennyiségű kábítószer van ott, de hát ott több száz gépkocsi, több száz pincerekesz, egy 420 lakásos társasház pincéjében volt ez, és egy három és fél órás kutatás eredménye képen mintegy háromszáz millió forint értékben talált kábítószert a kutyus, másfél kiló kokain, öt kiló amfetamin, és 68 ezer extasy tabletta volt egy helyen. Ezt egy hosszú operatív munka előzte meg, és annyi volt csak az információnk, hogy valahol ott van. Egyszerűen elengedtük a kutyát, és ő az orrára hagyatkozva három és fél óra alatt találta meg a kábítószert.

 

- Gyakorlatilag úgy is képezik a kutyákat, hogy folyamatosan viszik ki civil körülmények közé?

 

- Van egy négy hónapos tanfolyam, ahol a kábítószer kereső kutyákat képezzük. Az első egy hónap az tulajdonképpen egy játék. Felkészülés az életre, kutya és kutyavezető együtt játszik, itt az a lényeg, hogy minél több szituációba vigyük bele a párost, és elhiggye nekem azt a kutya, hogy ha én felmutatok a szekrény tetejére, hogy ott nézze meg, akkor ő gondolkodás nélkül felmenjen a szekrény tetejére, vagy József esetében felkéredzkedjen és eltűrje azt, hogy felteszem oda. Először nyílván természetes körülmények között dolgozunk, szabadban, kedvenc játékukkal, labdával, csővel,  Józsefnek például egy zokni a kedvence. Utána megyünk sűrű bozótos területekre, épületbe , fokozatosan szoktatjuk hozzá őket magassághoz, mélységhez, minden olyan körülményhez, amivel találkozhat majd a gyakorlati életben. Után kezdjük el beépíteni a kábítószert mint célszagot, mert ha kiderül a képzés folyamán, hogy gátlása van a mélységtől, vagy magasságtól, zajtól vagy bármi mástól, a kutya ezt ne párosítsa a kábítószerrel illatával.

 

- József milyen fajta kutyus?

 

- Ő mintegy 5 kiló 30 dekás yorkshire terrier, ő teljesen véletlenül lett kábítószer kereső kutya, tudomásom szerint Európában ő az egyetlen ilyen fajta, aki ezt a fajta szolgálatot látja el. Őt gyakorlatilag a kislányom kapta, és észrevettem, hogy ugyan azt a tulajdonságokat hordozza, amit kell egy szolgálati kutyának. Innentől már céltudatosan figyeltem a kutyust, és kezdtem el a képzését Józsefnek. Nálunk egyébként két fajta kutya létezik. Alkalmas, vagy nem alkalmas.

 

- Milyen a nemzetközi megítélése az iskolának?

 

- Nagyon sok nemzetközi kapcsolata van az iskolának, külföldről is érkeznek több országból ide hallgatók és képeznek itt ki kutyákat.

 

- Most itt együtt dolgoznak a honvédséggel, tűzoltókkal. Milyen az önök kapcsolata?

 

- A tűzszerészeknek is képeztünk ki sokáig robbanókereső kutyákat, nekik van most már egy külön iskolájuk, de nagyon jó velük a kapcsolatunk, igazából minket a kutyák szeretete  összeköt. Mindegy, hogy a rendőrség kötelékében, vagy a honvédségnél, vagy akár civil kutyaiskolában szolgál valaki, a lényeg a kutyák iránti szeretetünk.

 

- Köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok a munkájukhoz.

 

A Nyílt napról készült képeket ITT tekinthetik meg.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>