. Ma Ervin napja van.
Rendőrségi tájékoztató
2015-03-16 14:07:14
Rendőrségi tájékoztató

Rendőrségi tájékoztató


2014-ben három választás volt, ezek lebonyolítása a rendőrség számára is többletfeladatokat jelentett. Végül is rendőri intézkedést igénylő kiemelt cselekmény a kapitányság illetékességi területén nem történt, plakáttépkedés előfordult ugyan, de ez nem számít kiemelt eseménynek, a választások tehát nyugodtan zajlottak le.

 

A közbiztonság egyik választáskor sem volt kampánytéma, amit a rendőrség komoly eredményként könyvelt el, megerősítve látta, hogy folyamatosan jó munkát végeznek, a lakosság biztonságban érzi magát.

 

A Dunakeszi Rendőrkapitánysághoz három település tartozik jelenleg: Dunakeszi, Fót és Göd. Lehetséges, hogy még az idén Csomádot is ide csatolják, hiszen a rendőrséget kivéve minden más tekintetben – ügyészség, bíróság – ide tartozik szervezetileg.

 

A KSH adatai szerint a három település lakóinak száma összességében kb. 1500 fővel nőtt 2013-hoz képest. Ez az adat még nem veszi figyelembe a Gödhöz 2014 október 12-én csatlakozott Nevelek városrész lakosait, ez kb. További 1000 főt jelent.

 

Számok, számok, számok... a rendőri állományról és a bűncselekményekről

 

Egy rendőrre jutó állampolgárok száma 2014-ben:

Országos adat

Pest megye

Dunakeszi kapitányság

318 fő

495 fő

640 fő

 

Látszik, hogy Dunakeszin ez a szám elég magas, kb. az országos átlag duplája. A rendőrök száma nem növekszik a betelepülőkkel arányban, de a kapitányság eredményei azt bizonyítják, hogy még ezzel a létszámmal is elég jó szinten tudják ellátni feladataikat. 

 

Év

2012

2013

2014

Bűncselekmények száma

3602

1983

1778

Kiemelt bűncselekmények száma

(ilyenek pl. : gépkocsi lopás, lakásbetörés, rablás, zsarolás, kifosztás, kábítószer-kereskedelem, súlyos testi sértés … )

1760

1167

1072

Nyomozáseredményességi mutató

16%

29,1%

51,55%

Bíróság elé állítások száma

n.a.

69

142

elfogott személyek száma (elfogató paranccsal vagy tettenérés)

162 fő

204 fő

257 fő

 

 

Az előállítások száma nagyjából 340 körül mozgott minden évben, az szabálysértési feljelentések száma viszont valamelyest emelkedett. Téves az a nézet, hogy a rendőrség az állam pénzbehajtója lenne. Ezt cáfolja az a tény, hogy 2014-ben jelentősen visszaesett a helyszíni bírságok száma és összege.

 

A nem minősített szabálysértési ügyekben (értékhatár 50 000 Ft) idén közel 40%-os a felderítési arány a korábbi 22%-kal szemben. 

 

 

Rendezvények biztosítása

 

Rendőrségi feladat a helyi rendezvények (Keszi Feszt, Szüreti Bál, Paradicsomfesztivál stb.) biztosítása, ezeket sikeresen teljesítették, de besegítettek a Hungaroring pályán tartott rendezvények (5 db) - köztük a Forma-I – biztosításába is, általában 8 – 10 fővel, úgy, hogy ez az itteni munkában nem okozott semmi fennakadást.

 

Balesetek a Dunakeszi Rendőrkapitányság illetékességi területén

Év

2013

2014

Személyi sérüléses balesetek száma 

118

100

Halálos baleset

4

3

Súlyos baleset

43

33

Könnyű sérüléses

71

64


Nem nevezhetők meg kifejezetten balesetveszélyes helyek a városon belül, a balesetek elszórtan következnek be, nem okvetlen főutakon, hanem akár mellékutcákban is.

A legsúlyosabb balesetek az m2-n fordulnak elő, jellemzően a hajnali órákban, ezek általában elalvásos balesetek.

 

Fegyvertartás

 

A rendőrkapitányságnak feladatai vannak a fegyvertartással kapcsolatban is. Különleges helyzetet teremt a Fóton lévő MAFILM telephely, ahol korábban rengeteg fegyver volt. Sikerült elérniük, hogy ezek száma mára jelentősen csökkent: 1100-ról 342-re.

 

Eszközbeszerzések

 

Mindhárom település önkormányzata segíti a rendőrség munkáját a lehetőségeihez képest. A számítógépeik 90%-át sikerült lecserélniük 2014-ben egy pályázatnak köszönhetően. A megkülönböztető jelzést használó szolgálati járművekben beépítésre került egy T-Mobil rendszer, ami a helyszíni intézkedést gyorsítja meg.

 

A kapitányság eleget tett az elvárásoknak

 

A területen a közbiztonság jó, 2014 július 1-től egy program keretében megerősített szolgálat van a kapitányság területén minden nap, a 3 városban 20 járőr páros teljesít szolgálatot közterületen, a közbiztonság megerősítése a feladatuk. Ezt a programot egyelőre tovább folytatják.

 

A kapitányság rendelkezik a megfelelő technikai és személyi feltételekkel. 2015-re a cél az elért eredmények megtartása és javítása.

 

Napirenden a rendőrség épületének felújítása, pályázati pénzből

 

A munkálatok befejezési határideje szeptember 15-e, nyílászárók cseréje, hőszigetelés, stb. Ez idő alatt a Kapitányság ugyanúgy működik majd, mint eddig, noha mindezt megoldani nem lesz könnyű.

 

Nyílt nap más helyszínen

 

Az épület felújítása miatt a szokásos nyílt napot nem lehet a szokásos helyszínen megtartani. Mivel semmiképp nem szeretnék, hogy elmaradjon, valószínűleg a Kinizsi-pályán bonyolítják le, valamikor áprilisban.

 

A Verseny utcai épületet végre megkapja a Város

 

A Rendőrség régi épületét végre megkapja a Város egy hármas csereszerződés keretében. Ez érinti a Verseny utcai épületet, a bíróság, ügyészség épületét. 30 millió Ft-nyi értékkülönbözet van az Önkormányzat javára, ezt az összeget a Város a rendőrség épülete környékének rendezésére fordítja.

 

Közúti ellenőrzés ebben a félévben

 

Ebben a félévben minden hétvégén közúti ellenőrzések lesznek a kapitányság illetékességi területén péntek-szombat- vasárnap. A szolgálaton kívüli létszám végzi, a Polgárőrséggel közösen.  Bárhol, bármikor számítani lehet ellenőrzésre.  



Utoljára frissítve: 2015-03-16 14:08:48

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>