. Ma Zita napja van.
Szeretné Ön, ha épülne egy új sportcsarnok Dunakeszin? És hogy három?
2014-06-16 22:15:32
Szeretné Ön, ha épülne egy új sportcsarnok Dunakeszin? És hogy három?

Szeretné Ön, ha épülne egy új sportcsarnok Dunakeszin? És hogy három?

A kérdés komoly, noha mi sem hittünk a szemünknek, amikor a város honlapján megnéztük a május 29-i rendes ülés előterjesztéseit, azok közül is a II_7, illetve II_8 sorszámúakat. Az egyik a Kinizsi Fóti úti pályájára ígér egy könnyűszerkezetes sportcsarnokot, a másik pedig a Magyi-pályájához kapcsolódóan egyet. Fel is lélegeztünk nyomban: akkor mégsem épül a reptérre semmi, de azután szemünk a „Sportközpont” menüpontra esett a város honlapján, és kezdtük nem érteni, hogy akkor most mi van.

 

 

A következő tippünk az volt, hogy úgy van a városvezetés ezekkel a pályázatokkal – hiszen mindhárom sportcsarnok pályázati pénzből épülne – , mint az érettségi előtt álló diák a felvételi jelentkezéssel: beadja több helyre is, mert annyira azért nem bízik magában, hogy az elsőként  kiválasztott helyre felvegyék,  és valamelyik csak bejön neki, de járni persze csak egy egyetemre akar. Szóval, azt hittük, az a három sportcsarnok valójában csak egy, de hogy melyik, az a véletlenen múlik majd, azaz, hogy melyikre kap pénzt a város. Rákérdeztünk tehát, de tévedtünk, nem ez a helyzet, a városvezetés valóban három sportcsarnokot építene úgy hirtelenjében.

 

Nézzük tehát, hogy mit tudnának ezek a sportcsarnokok:

 

1. Dunakeszi Sportközpont

Tervezett helyszín: a repülőtér egy része  

Forrás: uniós pénz

Pályázó: a város

Várható költség4,5 milliárd Ft, ebből 685 millió Ft önrész 

Funkció: uszoda (sportmedence, tanmedence, wellness központ)     és sportcsarnok (egy bemelegítő csarnok és egy többfunkciós csarnok, amelyek össze is nyithatók, akár 4500 fő befogadására lenne alkalmas)

A fenntartás a városnak nem kerülne pénzbe, a rendezvények bevételeiből fedeznék.

Megjegyzés: 1. tekintettel arra, hogy immár jogerős az a bírósági döntés, hogy 2018-ig az Opitz repülőklubnak ingyenes használata van a repülőtér területére, ami helyrajzi szám szerint meghatározott, nem nagyon érthető, hogy hogyan akar addig a város a területre építkezni. 2. Nem, mintha ez igazán számítana, de tavaly szeptember 11-én a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub Kft. úgy nyilatkozott, hogy ők ellenzik bárminemű létesítmény felépítését a Dunakeszi Repülőtéren. (A fenti belinkelt cikkünk alján olvasható. )

 

2.  Könnyűszerkezetes sportcsarnok építése a Kinizsi Sporttelepen

Tervezett helyszín: Fóti út 41. sz. ingatlan

Forrás: pályázati pénz (TAO)

Pályázó: Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás Sportegyesület

Várható költség: 150 millió Ft, ebből 45 millió Ft önrész, aminek megfizetését a város magára vállalta.

Funkció: Sokoldalúan használható sportcsarnok, vélhetőleg elsősorban kézilabda funkcióval.

Megjegyzés: 1.A Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás Sportegyesület az ingatlanon sem tulajdonjogot, sem egyéb dologi jogot nem szerez. 2. Az ingatlanra a Magyar Állam számára a támogatással megegyező összegű jelzálogjog kerül bejegyzésre, 15 évre.

 

3.  Könnyűszerkezetes sportcsarnok építése a Magyi pályához kapcsolódóan

Tervezett helyszín: Dunakeszi 5074/1 hrsz. ingatlan

Forrás: pályázati pénz (TAO)

Pályázó: Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub Kft.

Várható költség: 150 millió Ft, ebből 45 millió Ft önrész, aminek megfizetését a város magára vállalta.

Funkció: Sokoldalúan használható sportcsarnok, vélhetőleg elsősorban futsal funkcióval.

Megjegyzés: 1.A Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub Kft. az ingatlanon sem tulajdonjogot, sem egyéb dologi jogot nem szerez. 2. Az ingatlanra a Magyar Állam számára a támogatással megegyező összegű jelzálogjog kerül bejegyzésre, 15 évre.

 

Korábban  – igaz, a repülőtéren felépítendő sportkomplexum kapcsán – a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub még úgy nyilatkozott,  (2013. szeptember 11-én) hogy továbbra is a Radnóti Gimnázium tornatermében fogják játszani a mérkőzéseiket, így a sportcsarnok számukra nyilván csak az edzések színhelyéül szolgálna.

 

Összefoglalva: a helyzet most úgy áll (papíron), hogy mindhárom sportobjektum meg fog épülni. A repülőtérre tervezett, amely iskolai tanuszodából indulva alakult egy hatalmas sportkombinát tervévé, jelenlegi állapotában, nem tudni, hogy milyen igényeket fog kiszolgálni, mivel a városunkban közkedvelt két labdás csapatsportnak saját csarnoka épül, a futsalnak, a Magyi pályán, a sportközpont ismertetőjében is szereplő kézilabdának meg a Fóti úti Kinizsi sporttelepen. Ott van még ugyan a  koncertek és bálok rendezése, amely a pénzügyi rentabilitásnak is erős bástyája lenne. Ezzel azonban az a probléma, hogy részint a nemrég szintén városi tulajdonba került József Attila művelődési háznak, részint az szintén tervbe vett Művészetek Házának lenne fő konkurense. Marad az uszoda funkció, elsősorban tanuszoda jelleggel, melyre  valóban szüksége lenne a városnak, de nagy kérdés, hogy mint ilyen nem jobb helyen lenne–e a már egyszer kijelölt lakótelepi Körösi iskola területén, a fűtőmű szomszédságában, vagy a tervezett új Alagligeti iskolához kapcsolva, annak részeként megépítve. Arról nem is beszélve, hogy a sportkombinátra tervezett 4,5 milliárdos költségből valószínűleg akár mind a két helyen épülhetne olyan, szélesebb igényeket is kielégíthető tanuszoda, mint a nemrég átadott újpesti Halassy Olivér.

 

Érdekelné a Dunakeszi-Hírhatár-t a kedves olvasók véleménye is azzal kapcsolatban, hogy ők milyen sportcsarnokok és/vagy uszodák építését látnák szívesen Dunakeszin. Legszívesebben végigkérdeznénk az összes lehetséges variációt, de a szoftver legfeljebb hat választ tud kezelni. A kérdésünket és hozzá a válaszokat itt a cikk mellett megtalálja.

 

 

Utoljára frissítve: 2014-06-16 22:47:39

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>