DUNAKESZI HÍRHATÁR - A Dunakanyar Farkasa

DUNAKESZI HÍRHATÁR
   
 2020.10.29.
 Csütörtök
Ma Nárcisz napja van.
Holnap Alfonz napja lesz.
   EUR árfolyam
   367,04 Ft
   CHF árfolyam
   342,58 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 07. 08. 11:17     


A Dunakanyar Farkasa
Interjú Fördős Attilával, Vác polgármesterével, egy bizonyos Farkasról, egy zenekarról és egy szerződésről.

 

Vácon a zeneiskola megmenekült, de a komolyzenei életet sikerült padlóra küldeni, ráadásul ez Vácnak komoly összegekbe került. Félő, hogy Dunakeszi is így jár, csak nálunk a közpénzen kívül a zeneiskola is veszélyben van. Zeneiskolai és szimfonikus zenekari ügyekről kérdeztük a témában a legautentikusabb személyt, Fördős Attilát, Vác város polgármesterét.

 

Hiányzó végzettség

 

Annak idején a közép- és alapfokú zeneiskolák összevonását Cs. Nagy Tamás álmodta meg, aki a Bartók Béla Alapfokú Művészeti iskola alapító-igazgatója volt. Erre vonatkozóan tett a képviselő-testület nyilatkozatot, hogy vállalja a működtetést Vác város, ha a két egység összevonásra kerül. A két intézmény integrálása közel 15 millió forint többlet költséget jelent a városnak, ezt mi vállaltuk, mondta a polgármester. A közös intézmény élére, csak olyan igazgatót lehetett választani, akinek középfokú intézmények irányítására is megvan minden papírja. Farkas Pálnak nem volt meg, a szükséges végzettsége ehhez, ebből kifolyólag nem tudott pályázni, és így igazgatói állás nélkül maradt, de a közalkalmazotti állása megmaradt.

 

A zenekarnak csak a neve maradt váci

 

A Váci Szimfonikus Zenekart Szalay Miklós hozta létre, aminek az előzménye a váci Musica Humana volt. Ez valójában egy kis koncertzenekar volt, ami váci zenetanárokkal és tehetséges váci diákokkal szimfonikus zenekarrá nőtte ki magát. Ezt vette át Farkas Pál. Az volt a cél, hogy legyen egy olyan nagyszabású zenekara a városnak, ami már komolyabb szimfonikus műveket ad elő. Az elmúlt évek során a zenekar profilja jelentősen megváltozott, a klasszikus előadásokat fölváltották a musicalek, operettek és a könnyedebb műfaj. Az eredeti terv, hogy váci, Vác környéki diákokkal, tanárokkal töltjük fel a zenekart, is csorbát szenvedett. Mostanra az ötven fős zenekarból negyvenöt nem váci.

 

Váci Szimfonikusok, mint HungarOperett 

 

A vitatott szerződés

 

Volt egy közszolgáltatási szerződésünk, – folytatja Fördős Attila – ennek értelmében a zenekar, minden évben öt és fél millió forintra jogosult volt. Ennek három olyan pontja volt, amit mi egy idő után, úgy gondoltuk, hogy megszeg a Farkas Pál. Az egyik, hogy minden alkalommal tüntesse fel, hogy a szponzor Vác városa, és Váci Szimfonikus Zenekar néven lépjen föl. 2012 telén jutott tudomásomra, hogy a zenekar Bécsi Fesztivál Orchest néven lépett föl, erre a Farkas úr azt mondta, hogy az egy másik zenekar. Csakhogy közben azt is megtudtam, hogy akármilyen néven lépett föl a zenekar, mindig a Váci Szimfonikus Egyesületre számláztak. Felléptek Primárius néven, a felvidéken HungarOperett néven, legalább négy-öt nevet megtudtam, amin felléptek.

Nekünk városmarketing szempontból az volt a legfontosabb, akárhova megy a világban a zenekar, Váci Szimfonikus Zenekar néven menjen, és ne HungarOperett néven!

Azzal az öt és fél millió forinttal, amit megkapott, negyed évenként el kellet számolnia. A számlákat ugyan behozta, és azt ki is fizettük, csakhogy neki a kulturális bizottság előtt kellett volna elszámolnia, arról, hogy milyen tevékenységet végzett az elmúlt időszakban.

 

Harmadik dolog pedig az volt, hogy a szerződésben benne van, hogy a zenekar egy évben kétszer – újévkor és a Váci Világi Vigalmon – ingyenesen fellép. Ezt úgy kerülte meg, hogy minden alkalommal hozott vendégszereplőket, alkalmanként 4-5 százezer forintért. Tehát, amikor fellépett a művelődési házban, minden egyes alkalommal a város fizetett valamennyit, nem volt olyan, hogy a zenekar ingyen lépett volna föl, holott ez volt a szerződésben. Ez az a három pont, amely szerződésszegésként fogható fel. Ez egy vita köztünk, mert én azt mondom, hogy nem tett eleget a szerződés ezen pontjainak, Ő pedig azt mondja, hogy eleget tett. Ha ezt változatlanul így gondolja, akkor fordulhat bírósághoz – mondja a polgármester. Egy ügyészségi vizsgálatra hivatkozik ebben az ügyben, csak hogy az a vizsgálat ez egyesület törvénytelen működésének megszűntetésére vonatkozott, és nem a közszolgáltatási szerződésre.


„Nem hoztam létre semmilyen zenekart.”


Vannak Vácon működő zenekarok, akik szintén szeretnének közszolgáltatási szerződést kötni velünk. Az egyik az éppen a korábbi váci zeneiskola igazgatójának a gyermekének a zenekara, akik szeretnének váci székhellyel működni, a másik pedig a Vac Civitas zenekar, amit szintén nem én hoztam létre, de valóban egy új zenekar, és tehetséges váci zenészekből áll.

 

(Kép és szöveg: Nagy Nándor)

 

Kapcsolódó cikkünk: A zeneiskola farkastörvényei


További hírek

  Kannibálkommunikáció és a polgári humor
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Gulyás szerint értük tüntettek, nem ellenük
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Tízezres tömeg tüntetett Budapesten október 23-án az SZFE mellett, a kormány ellen
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri- és sportrendezvényeken Magyarországon
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Gyakornokból rögvest konzul lett a kormánypárti képviselő lánya
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Szünetel a mohácsi intenzívosztály – minden alkalmazott karanténban
2020. 10. 21. 19:25 hirhatar.hu
  Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Kovács Ákos mellett jelentős összegből rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport